Installera solceller

Att installera solceller behöver inte vara så himla svårt som många tror. Det finns många videos på nätet som man kan kika på innan man sätter igång, för att få lite guidning så man vet vad som gäller. Det är viktigt att ta reda på hur många solceller (eller hur stora solceller) du behöver ha för att täcka det mesta av din elförbrukning. Många väljer att installera solceller så det täcker en del av förbrukningen men detta beror givetvis på hur stor plats som finns för att installera solpanelerna på. Har du ett litet tak till ytan sett, så kanske det inte är tillräckligt att sätta solpaneler enbart på taket. Du kan då behöva utöka antalet solceller för att placera någon annanstans om det finns plats till exempel i trädgården.

Mät ytan för solcellerna

Ta reda på hur många kvadratmeter taket är och hur många solpaneler som får plats. Det gör ingen större nytta att placera på båda sidorna på taket om till exempel solen bara kommer åt att belysa ena sidan av taket. Så kolla på ett ungefär hur många soltimmar den mest utsatta delen av taket får om dagen för att se om det är tillräckligt bra för att investera i solceller. Det är givetvis den viktigaste delen i din analys, att se om det verkligen kommer att återbetala din investering av solceller.

Kommer installering av solceller att löna sig?

Den största och viktigaste frågan är om installeringen av solceller verkligen kommer att löna sig för dig. Kanske behöver du komplettera med någon annan form av uppvärmning som till exempel en luftvärmepump? Om det inte är så att du redan har en bra källa för att stödvärme, kanske en pelletspanna, gammal vedpanna eller annat som fungerar bra i nödfall. Annars kan du skaffa ett par värmekällor i form av kaminer som du kan stödelda i när det inte räcker till för att ge värme i huset.